RSS Feed

MP3 lydbøger & gode afspillere

4. december 2007 | MP3 forbrugerguides
MP3 lydbogLydbøger i MP3 formatet bliver mere og mere populære. Der er endnu ikke så mange danske lydbøger at vælge i mellem, men det vi er ved komme med herhjemme. I denne artikel ser jeg nærmere på hvad en lydbog er og hvilke væsentlige funktioner en MP3 afspiller skal have for at være god til lydbøger.

Hvad er en lydbog?

En lydbog er en digital version af den originale bog læst op af læst op af skuespillere, professionelle oplæsere og somme tider forfatteren selv. MP3 lydbøger findes inde for alle genre det er ikke kun skønlitteratur der læses op, faglitteratur, biografier, sprogbøger, universitetsforelæsninger og meget andet findes også. De fleste lydbøger er ren oplæsning / optagelse, men der findes også radiospil og bøger med underlægningsmusik og lydeffekter.

MP3 lydbøger - Hvem kan have glæde af dem?

Oprindeligt blev lydbøger lavet til blinde, men nu da næsten alle har en MP3 afspiller er der lige pludselig mange flere der kan have glæde af lydbogen. I udlandet oplever mange bogforlag en stor interesse for lydbøger, faktisk er det hos mange forhandlere den del af forretningen der oplever den største vækst.

For alle dem der har svært ved at sætte sig ned og læse en bog er lydbogen et rigtig godt alternativ. Med MP3 lydbøger er der nu mulighed for at lave noget aktivt samtidig med at du hører en god bog. Det kan være når du vasker op, løber en tur, omdeler aviser eller noget helt andet.

Ulemper ved lydbogen

Det er ikke alle bøger der egner sig til at blive læst op, nogle bøger har mange billeder og illustrationer disse egner sig ikke. Lydbøger skal derfor ikke ses som en erstatning for de almindelige bøger, men som et glimrende supplement.

Ikke alle MP3 afspillere er gode til lydbøger

For at en MP3 afspiller er god til lydbøger er det vigtigt at den kan huske positionen i lydfilen. Det vil hurtigt blive et stort irritations moment hvis afspilleren hopper tilbage til start hvis afspilleren slukkes. En del afspillere har også en bogmærke funktion således at positionen i lydfil kan gemmes, dette kan være en stor fordel hvis der ind imellem lyttes til musik eller at der hørers flere bøger sideløbende. At få en afspiller med en gode sorteringsmuligheder er også en nødvendighed da mange lydbøger er delt op i små MP3 filer, disse skal kunne sorteres i rigtig rækkefølge. Cowon D2 har alle ovenstående features og er derover glimrende at se film på.

Lydbøger kan kun anbefales

I Danmark er det stadig meget dyrt at købe lydbøger det mest almindelige er derfor at låne dem på biblioteket, udvalget er dog forholdsvis begrænset. (update: der er nu kommet en ny service fra bibliotekerne hvor du kan låne danske lydbøger online) Er du åben for at høre bøger på engelsk er der rigtig mange titler at vælge i mellem og de kan købes til langt mere fordelagtige priser. De danske forlag er ved at komme med, men vi er endnu ikke nået så langt som de er i udlandet.

Lydbøger burde være en del af alles musiksamling!


Medieafspillere og MP3 afspillere. Alexi er din guide de små mobile afspillere.
Søg på alexi.dk Søg på alexi.dk
Seneste indlæg Sponsor