RSS Feed

Hvad er forskellen på MP3 og MP4 afspillere?

2. august 2007 | MP3 forbrugerguides

mp4Der er i øjeblikket flere butikker der begynder at reklamere for MP4 afspillere, men der er dog en vis forvirring om hvad forskellen er på en MP3 afspiller og en MP4 afspiller. I denne artikel tager jeg et hurtigt kig på de for to filformater og dertil hørende afspillere.

MP3 kan komprimere lyd - MP4 kan meget mere

Kortsagt kan MP3 filformatet kun bruges til lyd hvorimod MP4 er et såkaldt "multimedia container format" der kan bruges til lyd, video, tekst og andre medie typer. Typen af komprimereing der bruges til MP4 filer kaldes MPEG4 og er det mest udbredte video format i øjeblikket.

Bærbare medie afspillere sætter fokus på MP4

Der kommer i stigende grad fokus på MP4 formatet da dette format oftest bruges på de mange bærbare medie afspillere (portable media players - PMP). Dette kunne f.eks være Cowon D2 der er særdeles god (i forhold til dens størrelse) at se film og videoklip på.

Apples musik & video butik iTunes sælger deres musik og videofiler i MP4 formatet hvilket er med til at øge fokus og derved få andre til også at sælge deres musik som MP4 filer.

MPEG4 kan komprimere film og bevare billedetkvaliteten

For at videofilerne kan være og afspilles på disse små enheder er filerne nødt til at fylde så lidt som muligt og det er her MP4 kommer ind i billedet. MPEG4 formatet gør det muligt at komprimere videofiler således at de fylder meget mindre og samtidig ligger tæt på den oprindelige kvalitet.

Lydkvaliten er næsten den samme

Hvis man kigger på lydkvaliteten af et musikstykke er der encoded med MP4 i stedet for det velkendte MP3 format er der ikke den store forskel at spore. De ligger meget tæt på hinanden både hvad angår filstørrelse og lydkvalitet. MP4 formattet levere dog en bedre lydkvalitet når der encodes ved lave bit rater (under 96 kbps).

Bemærk at langt fra alle afspillere understøtter MP4 formatet, det er derfor væsentligt at tjekke hvilket formater ens afspiller understøtter før musikken købes i MP4 formatet. Det er selvfølgelig muligt efterfølgende at konvertere filerne til MP3, men langt det nemmeste er få dem i det rigtige format fra start.


Medieafspillere og MP3 afspillere. Alexi er din guide de små mobile afspillere.
Søg på alexi.dk Søg på alexi.dk
Seneste indlæg Sponsor